بررسی تحلیلی تدابیر منجر به تألیف قلوب در اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشکده الهیات شیراز دانشگاه شیراز

2 دکتری فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع)

3 دانشجوی دکتری دانشگاه شیراز

10.22084/rjir.2024.28569.3722

چکیده

هدف: «اصل تالیف قلوب» بعنوان آموزه شریف قرآنی و از وظایف حکومت اسلامی در اسناد بالادستی جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گرفته که نیاز به بررسی تحلیلی آن است. همچنین بر اساس تحولات اخیر کشور در عرصه داخلی (آشوبهای سال 1401) و تحولات بین المللی (مخصوصا جنگ نابرابر غزه) ضرورت توجه به این اصل جهت پیشگیری از رویدادهای مشابه بیشتر نمایان است. سوال آنست که جمهوری اسلامی چه قوانینی را در اسناد بالا دستی تنظیم کرده و چه تدابیری را اندیشیده تا با بررسی تحلیلی و نقد آن علاوه بر مشخص شدن ظرفیت فعلی قانونی و استفاده بهینه از آن، زمینه جهت تکمیل و تقویت آن فراهم آید.
روش شناسی پژوهش: روش تحقیق، تحلیل محتوا از نوع کیفی است که پس از یافتن قوانین کلی در حوزه تالیف قلوب، تحلیل و نقد صورت می پذیرد.
یافته ها: تألیف قلوب گاه با اعطای کمک‌های اقتصادی و گاه با تدابیر فرهنگی یا سیاسی مناسب در روابط داخلی و خارجی نسبت به افراد، جمعیت‌ها و یا مللی که مستحق تألیف هستند و با به‌کارگیری اموری چون صلح، تفاهم، پایبندی به معاهدات، حمایت از نهضت‌های آزادی‌بخش و یا توسعه‌ی صنعت گردشگری و جهانگردی و... انجام می‌شود.
نتیجه گیری: موارد فوق از باب تمثیل و نه تعیین در این قوانین آمده است و هم ظرفیت بالای پیشگیری از بسیاری ناگواریهای داخلی و خارجی را بیان و هم اصل خلاقیت برای کارگزاران را تقویت می کند که حتی از نظر قانونی نیاز به منتظر ماندن ورود عناوین و مفاهیم تمثیلی دیگر در نگارش اسناد جدید نباشند.

کلیدواژه‌ها